Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Ons monument

cokes-treintje

Op 02 februari 2005 blokletterde de pers:  

 

Cokes-treintje krijgt ereplaats in Zwankendamme

Tegen het einde van het jaar moeten alle constructies op het terrein van de voormalige cokesfabriek Carcoke in Zwankendamme verdwenen zijn. Maar als blijvende herinnering werd een oud loco-motiefje alvast van de sloophamer gered.
Op initiatief van de Julius Sabbe Studiekring wordt het treintje hersteld om later een ereplaatsje te krijgen in het dorp. Het gaat om een locomotief die de wagonnetjes met hete cokes vooruittrok.
 

Het ziet er echter naar uit dat Zwankendamme zijn monument ter nagedachtenis van de Cokesfabriek nooit zal krijgen. De toestand van het treintje geeft in ieder geval niet veel hoop! Jammer, weer een stukje geschiedenis dat verloren gaat.

 

Uiteindelijk werd op initiatief van de Julius Sabbe Studiekring met medewerking van de Kerkfabriek, AGC Flat Glass Europe, het Feestcomité en Stad Brugge op zaterdag 22 november 2008 in de kerk te Zwankendamme een miniatuur versie van een cokes locomotiefje ingehuldigd. Het locomotiefje, een ontwerp van Dhr Guiot,  krijgt er een vaste stek ter nagedachtenis van de inmiddels afgebroken Cokesfabriek. Na de mis ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers en overleden personeelsleden van Carcoke, waren er toespraken van Dhr Devestel, voorzitter van de Julius Sabbe Studiekring, Dhr Standaert, Ere-directeur van de vroegere Carcoke en Dhr Costens, voorzitter van het Feestcomité. Een honderdtal ex-werknemers woonden de plechtigheid bij en konden nadien bij een frisse "Brugse Zot" naar genoegen herinneringen ophalen.
Wil je enkele foto's zien van het gebeuren klik dan hier! Met dank aan het Lissewegenartje.